Previous
Next
Fout
  • Fout bij laden feed data.

HET BOUWEN VAN SCENERY

Inleiding
Iedere vaste Slotracebaan heeft scenery nodig. Of dit nu veel of weinig is doet niet perse te zake, maar enige aankleding van een racebaan is toch wel een mooie aanvulling om het echte racegevoel boven te krijgen. Uiteraard zijn er ook mensen bij die het zwaar overdrijven en de baan zo vol willen stoppen dat je uiteindelijke tijdens het racen nergens meer bij kunt of bij de eerste de beste crash een deel van het scenery uit de grond rijd.

Zelf ben ik van mening dat scenery zeker aanwezig moet zijn, en door mijn vroegere hobby, Wargaming (zie Games Workshop), heb ik gelukkig al de nodige kennis en ervaring hoe dit te maken. Hieronder vindt je dan ook verhaal met daar in uitleg over hoe je scenery maakt en wat je er voor nodig hebt.
Stap voor stap zal ik zaken als pit boxen, pits straat, tunnels, heuvels, terrein, baan belijning, verlichting, enz. behandelen zodra ik er aan toe kom met de bouw van mijn eigen baan. Uiteraard is dit niet in een paar dagen klaar, dus iedere keer als er weer wat vorderingen zijn zal ik ze hier met jullie delen.

Uiteraard is het voor iedereen verschillend wat het te gebruiken materiaal bepaald, denk hier bij aan kosten en hoe de materialen te bewerken. De kosten kunnen namelijk nogal variëren waardoor scenery erg duur kan worden. Uiteraard is het zelf maken van scenery in de meeste gevallen goedkoper dan kant en klaar te kopen. Daarbij is het ook zo dat er erg weinig realistische scenery te vinden is. Carrera en Scalextric bieden wel wat kant en klare stukken aan, maar de keus is beperkt tot een paar saaie grijze of witte pit boxen en VIP-towers.
Door deze kant en klare stukken te combineren met eigen gemaakte stukken kun je ook al heel ver komen. Helemaal zelf bouwen geeft natuurlijk het mooiste resultaat.

 

Benodigdheden voor het bouwen van Scenery
Om zelf scenery te maken heb je uiteraard een aantal zaken nodig. Niet alleen het materiaal is van belang, maar ook het juiste gereedschap mag natuurlijk niet ontbreken. Uiteraard kan ik nu een lijstje gaan maken van wat iemand wel en niet moet hebben maar dat lijkt me niet erg handig aangezien iedereen met andere materialen werkt en dus andere gereedschappen, lijmen e.d. nodig heeft.

Ik zal daarom een overzichtje maken van de gereedschappen die ik zelf gebruik voor het maken van scenery (gebouwen e.d.) uit schuimkarton.

Gereedschappen:
- Stanleymes (voor snijden van schuimkarton
- Potlood (Hardheid 2B of 4B)
- Metalen liniaal
- Papiersnijder (kan natuurlijk ook met stanleymes)
- Afplaktape (papier)
- Spuitcabine (gemaakt van bijvoorbeeld doos aangezien anders alles onder de lijmspray komt te zitten)

Materialen:
- Schuimkarton (wit of zwart)
- Lijmspray (Pattex Power Spray)
- Lijm (tube Pattex Contactlijm)
- Structuurverf (op kleur mengen met gekozen kleur waterbasis verf)
- Kwasten en penselen (diverse maten)

Materiaal maken van papieren wand-/vloerdesigns:
- Photoshop (Voor het ontwerpen en bewerken)
- Kleuren Laserprinter
- 90 Grams papier of zwaarder

Als je deze spullen in huis hebt kun je direct aan de gang. Veel mensen vragen mij waar ik het schuimkarton vandaan heb aangezien je dit niet overal zomaar kunt vinden. Het wordt veelal verkocht in hobbyshops en knutselwinkels. Het is in diverse dikten te koop. Zelf koop ik het bij de Ava in Lommel (België).
Alle andere gereedschappen en verven kun je gewoon in iedere bouwmarkt kopen.

 

 

Pit boxen bouwen
Het bouwen van pit boxen kan natuurlijk op meerdere manieren aangezien er een breed scala aan materialen te koop is die zich hier goed voor laten lenen (MDF, piepschuim, schuimkarton, spaanplaat, hardboard). Zelf bouw ik mijn scenery met schuimkarton in de kleur wit of zwart. Een plaat van 70x100cm kost rond de 7 a 8 euro. Voor de pit boxen heb ik een plaat genomen in de kleur zwart en hierop met potlood alle onderdelen uitgetekend. Een plaat is meer dan voldoende voor de complete pit box zoals je deze op de foto's ziet. Ik heb er voor gekozen om een blok van 4 pit boxen te maken. Het schuimkarton is daarna eenvoudig te snijden met een scherp stanleymes. Ander groot voordeel is dat het schuim 4mm is. Dus wanneer je in geval van een Carrera-baan twee lagen op elkaar plakt heb je direct de juiste hoogte om het stuk scenery aan de baan aan te laten sluiten.
Als je er voor kiest om de binnen kanten enkel te verven dan is het verder uitwerken van ontwerpen voor de binnen zijden van de pit boxen niet nodig. en kun je beginnen met het in elkaar lijmen van de pit boxen.

Wanneer je de binnen zijden wel zeer gedetailleerd wilt hebben dan kun je in een fotobewerkingsprogramma eerst de ontwerpen maken voor de binnen zijden van de pit boxen. Print deze vervolgens uit (bij voorkeur op een kleuren laserprinter) en snij ze op maat. Plak de designs vervolgens stuk voor stuk op de voorgesneden delen schuimkarton. Doe dit voordat je de pit boxen zelf in elkaar zet aangezien e overal dan een stuk eenvoudiger bij kunt. Of mocht er iets mislukken dan hoef je enkel een deel opnieuw uit te snijden of te printen.

Na wat snij print en plak werk heb je al snel iets dat op pit boxen lijkt. De designs voor de zijwanden kun je vinden op de downloads pagina. De afmeting die ik per pit box heb gekozen is 19cm diep, 14cm breed en 11cm hoog.

 Als je de wanden klaar hebt kun je eventueel nog wat details op de buitenzijde van wanden van de pit boxen plakken. Ook moeten er nog vloeren komen in de pit boxen. Dit deel maak je uit één stuk schuimkarton. Plaats het opbouwdeel gewoon even op het schuimkarton dat je over hebt en teken de totale afmeting eenvoudig af. Snij ook nu dit deel uit en beplak de ondergrond met de gewenste designs voor de vloeren van de pit boxen. Uiteraard kun je er ook nu weer voor kiezen om ze te beplakken of gewoon te verven.

Ook de deuren moeten natuurlijk zichtbaar zijn, pit boxen zonder roldeuren kan gewoon niet. en waarom zou iedere pit box open zijn? Laat er ook gewoon een of meer dicht. Snij gewoon een stuk schuimkarton uit dat rondom net 0,5 tot 1cm breder en hoger is dan de opening van de deur, beplak ook deze weer met een design van een roldeur en lijm hem vanaf de binnen zijde in de box.
Ook bij de open pit boxen is het het mooiste wanneer er nog een randje van de deur zichtbaar is. Ook hier gewoon een randje schuimkarton beplakken met een stukje deur en aan de binnen zijde op de gewenste hoogte vastlijmen. Zie hieronder een voorbeeld.

Tussentijds altijd even kijken hoe het er uit gaat zien. Effe een auto-tje plaatsen om te kijken of alles bevalt.

Je kunt er voor kiezen om ook de buiten zijde met eigen ontworpen afbeeldingen te beplakken, of om ze te schilderen. Zelf gebruik ik hier voor structuurverf die ik zelf d.m.v. het toevoegen van waterbasis verf op kleur meng. Hier staat de buitenkant nu voor de eerste keer in de basiskleur. Gebruik bij het verven altijd meerdere lagen waarbij je begint met de donkerste kleur. Dit wordt de basis van de betonnen wanden. Als de verf droog is ga ik er nog een keer overheen met een lichtere kleur om het geheel zo meer diepte te geven. Zodra ook deze laag droog is ga ik er nog een keer met weer een lichtere kleur (veel lichter) overheen waarbij ik de kwast eerst grotendeels droog door uit te smeren op een oud stuk hout of iets. Zo blijft er weinig verf aan de kwast zitten. Door de kwast nu lichtjes langs het oppervlak te halen zal je zien dat enkel de ruwe delen geverfd worden en de rest gewoon de kleur blijft die je al eerder op had gebracht.

Deze techniek noemt met ook wel "Dry-Brushen", of te wel "Droog verven".

Dus nog even een keer:
Stap 1: Basis kleur op brengen (voor wanden bij voorkeur structuur verf op kleur gemengd)
Dit wordt de donkerste laag

Stap 2: Alles nogmaals overschilderen met een kleur die iets lichter is dan de basislaag
Maak de kwast nadat je hem in de verf hebt gedoopt eerst wat droog en breng de verf dan pas op. Je moet de basislaag ook nog deels blijven zien.

Stap 3: Maak nu een nog lichtere versie van de kleur die je hebt gekozen en zet deze weer over de laatste laag heen.
Maak de kwast nu zo droog mogelijk zodat enkel randen en de structuurkorrels deze kleur krijgen als je over het oppervlak heen gaat.

En klaar is kees ! - Dit krijg je enkel onder de knie door te oefenen. Begin dus eerst een op een eenvoudig stukje hout en te kijken hoe het werkt en hoe je het beste resultaat behaald. Succes.

Hier nog even een paar voorbeelden zoals het er straks uit gaat zien. Pit box is nu zo ver af dat de echte detailafwerking kan gaan beginnen. Het schilderen van vlekken, vocht, signs, logo's en pit boxnummers kan beginnen en maakt het dan straks ook helemaal af. Zodra dat klaar is kan er verlichting er in en het dak er op. Maar goed, zo ver zijn we nog niet, en de uitleg daarover volgt nog.

 

 

LEDEN LOGINFACEBOOK UPDATES

SLOTMAGAZINE NEWS